Koniec z marnowaniem żywności

Na prośbę marki Samsung przesyłam Wam informację na temat marnowania żywności.

Koniec z marnowaniem żywności. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?

Właściwe przechowywanie żywności to nie tylko kwestia ekologii czy oszczędności, ale także naszego zdrowia. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możemy chłodzić i zamrażać gotowe potrawy, półprodukty, warzywa, owoce, mięso oraz wiele innych produktów spożywczych bez obaw, że nam zaszkodzą. Dodatkowe wsparcie zapewnią nowoczesne technologie dostępne w nowych lodówkach Samsung.

 

Każdego roku gospodarstwa domowe wyrzucają ogromne ilości pożywienia. Marnotrawienie żywności to problem nie tylko etyczny, ale także środowiskowy. Każdy wyrzucony produkt przyczynia się bowiem do zmiany klimatu, a także uczestniczy w marnowaniu ograniczonych zasobów, takich jak ziemia, energia i woda. To także realny koszt finansowy dla konsumentów, którego zminimalizowanie przyniosłoby oszczędności w budżecie domowym.

Marnotrawienie żywności jest często efektem prostych do wyeliminowania błędów, takich jak np. przeoczenie mijającego terminu przydatności do spożycia. Takich sytuacji można unikać układając bliżej drzwi jedzenie starsze, z krótszą datą ważności. Dzięki temu będzie pod ręką, gdy następnym razem otworzymy lodówkę. Drugim błędem jest przechowywanie produktów w nieoptymalnych warunkach. Nieodpowiednia temperatura lub wilgotność powietrza może prowadzić do rozwoju pleśni lub bakterii niszczących niektóre białka oraz witaminy. W wyniku tego żywność traci wartości odżywcze i zmienia smak, a w skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Promując ideę less waste, Samsung przygotował infografiki z podstawowymi zasadami dotyczącymi chłodzenia oraz zamrażania żywności.

Idealne warunki chłodzenia

Dążenie do ograniczenia marnotrawienia żywności wspierają technologie w lodówkach Samsung, takie jak szuflada z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, które zapewniają idealne warunki do tego, by nawet łatwo psujące się artykuły dłużej pozostawały przydatne do spożycia. Komora zero Optimal Fresh+ wyposażona jest w przesuwaną podziałkę, która umożliwia wyodrębnienie dwóch stref z różnym poziomem temperatur optymalnych dla danych grup produktów (np. -1°C dla mięsa, wędlin oraz ryb i 1°C dla owoców i warzyw). Z kolei szuflada Humidity Fresh+ zapewnia wyjątkowe warunki z wysokim poziomie wilgotności idealne do przechowywania owoców i warzyw, tak aby zachowały wartości odżywcze, chrupkość, zapach i doskonały smak. Prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwala nawet dwa razy dłużej cieszyć się ich świeżością.

Zamrażanie bez tajemnic

Mrożenie to dokonały sposób, by bez użycia konserwantów przedłużyć świeżość jedzenia. Funkcja Power Freeze (intensywne zamrażanie) ułatwia i przyspiesza zamrażanie dużej ilości żywności poprzez czasowe obniżenie temperatury do minimalnej. Dzięki zastosowaniu technologii No Frost nadmiar wilgoci jest przechwytywany i odparowywany poza urządzenie za pomocą specjalnych grzałek. W praktyce oznacza to, że nie osadza się ona we wnętrzu zamrażarki w postaci szronu lub lodu, dzięki czemu nie trzeba jej rozmrażać, a produkty nie pokrywają się lodem i nie sklejają ze sobą.

A jeśli potrzebujemy dodatkowego miejsca do przechowywania technologia Cool Select+ pozwala na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę. Za pomocą jednego przycisku możemy ustawić jedną z czterech różnych temperatur: chłodzenie (2 ℃), podmrażanie (-1 ℃), delikatne mrożenie (-5 ℃) lub zamrażanie (-15 ~ -23 ℃).

Co o tym sądzicie?